Barion Pixel
Menü
Kosaram

Szakértőnk - Koletán Gergely

2009-től 7 éven át Írországban éltem. Dublin sokszínű városában volt alkalmam sokféle kultúra konyháját és chili felhasználását megízlelni. Hamar saját chiliket nevelgettem cserepekben albérletemben, és magamnak illetve a haveroknak készítettem szószokat, savanyúságokat. Az élet úgy hozta, hogy 2016-ban hazaköltöztem Magyarországra, ahol szembesültem vele, hogy jóval kisebb itthon a kínálat a chilikből a multik polcain és számomra nem feltétlen élvezetet nyújtó szószokat találtam. Így hát itthon is folytattam kinti hobbimat. Neveltem a chiliket, készítettem a szószokat, savanyúságokat.

Majd eljött a 2017-es év, amikor családom és barátaim “noszogatására” elkezdtem kicsit nagyobban gondolkozni, és termeszteni a paprikákat. Ehhez szerencsére a szükséges földterület is rendelkezésemre állt, Egerben. Drága nagyszüleimnek volt egy szeretett telkük, melyet egész életükön át ékszerként tartottak rendben. Télen – nyáron napi rendszerességgel bicikliztek ki és tették a kertet egyre szebbé és jobbá, én pedig kisgyerekkoromtól kint játszottam és segítettem nekik, ahol tudtam.

Sajnos, ahogy az évek teltek nagyszüleim már nem tudtak kijárni, így természet anyánk eléggé visszavette a hatalmat, mire én hazaköltöztem Írországból.. De mára már ismét visszatért az élet a telekre, újra szép és rendezett. Számomra pedig külön öröm, hogy ott tudom termeszteni a paprikákat, készíteni a termékeket.

Szokták mondani, hogy a magyar ember szereti a csípőset… Ez nagyjából igaz is, rám például mindenképpen igaz, a húslevest világ életemben Izmos Istvánnal, vagy nagyfater szárított mcskapcse paprikájával ettem. A csípős paprikák, chilik szeretete szerencsére nem csak hazánkban, de a nagyvilágban is igen elterjedt, számos féle-fajta chili létezik a Földön.

Mi, a Chiliyardnál szeretnénk ezeknek a paprikáknak a sokszínű és ízű világát egy kicsit közelebb hozni hozzátok, kézzel készített chilis termékeinkkel. A klasszikus paprikakrémektől, az egzotikus szószokig, a kellemesen csípőstől a Guiness rekorderig, próbáltunk mindenki szája ízének, és kapszaicin tűrőképességének tetsző termékeket készíteni.

Minden kedves csípős kedvelőt, chili imádót, várunk szeretettel minden rendezvénysátrunknál, weblapunkon, keressetek bátran, ha megkívántatok egy kis igazi, kézzel készült chilis cuccot!

Az Erős legyen Veletek!

Koletán Gergely
chiliYard
+36-30 / 291-7949
info@chiliyard.hu
www.chiliyard.hu

cikkek Koletán Gergelytől

Csak a Nőknek Magazin 2023. 09. 14. 0 231
Chili, mint gyomorvédő?Igen! A chili jótékony hatásairól más sokszor, sok fórumon beszéltem nektek, de arra csak mostanában jöttem rá, hogy a sok-sok jótékony hatás közül van egy, amit egyszerűen nem akartok elhinni nekem, mert él egy olyan csúnya sz..
Csak a Nőknek Magazin 2023. 07. 10. 0 376
Ugye tudjátok mi az alapelvem? Chili termesztőként szerintem egyértelmű a válasz: minden finomabb, ha kicsit csíp! Ez alól pedig nem kivétel a fagylalt sem. 2021-ben az év fagylaltja címet a Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis remekmű nyert..
Csak a Nőknek Magazin 2023. 04. 17. 0 407
Az egyik oka annak, hogy a chili paprikák világa elvarázsolt és rabul ejtett az a változatosság. Színtől, formától, íztől, csípősségtől függően több ezer fajta chilit termeszthet az ember. Vannak egészen enyhe ízű chilik, citrusos, sőt gyümölcsös hat..
Csak a Nőknek Magazin 2023. 02. 28. 0 321
Sokan kérdezitek tőlem, hogy mikor van a fő szezonja a tevékenységemnek chili termesztőként, a chili kreációk gyártójaként és chili készítmények forgalmazójaként. A válasz egyszerű: állandóan szezonom van! Tudom, a legtöbben nem ezt várnátok, mert va..
Csak a Nőknek Magazin 2023. 01. 13. 0 184
Azt hiszem túlzás nélkül mondhatom, hogy a chili az életem, hiszen erre a csodálatos növényre épül a munkám, a termékeim, s jó prédikátorhoz híven nem csak terjesztem a csípős ízek igéjét, de az által és azzal élek, amit a boltok polcain kínálok, aza..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 12. 22. 0 458
Pikáns ízek az ünnepi asztalnál! Igen, a chili a karácsonyi menüt is feldobja! Meg fogtok lepődni, de a világon a legtöbb chilit nem a nyári grillezések és szabadtéri főzések időszakában, hanem ilyenkor a téli szezonban, közvetlenül karácsony előtt a..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 11. 26. 0 1019
Nem mozdul a mérleg nyelve? Felejtsétek el a csodabogyókat, van egy sokkal egyszerűbb, olcsóbb és hatásosabb megoldás a fogyókúrára: a chili!Igen, chili! A chili éget. Ezt mindenki tudja, aki valaha fogyasztott már a szívemnek legkedvesebb csípős fin..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 10. 16. 0 320
Chili, mint hétköznapi alapanyag. Igen, van, ahol annyira különleges ez a fűszer, mint nálunk a só, a bors, vagy a csemegeparika! Magyarországon a chili fogyasztás gyerekcipőben jár. Ez egyszerre áldás és átok. Áldás, hiszen minden nap az úttörők izg..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 09. 03. 0 412
A paprika iránti szeretetünk átszövi a gasztronómiánkat, s persze az identitásunk szerves része is.Van okunk a büszkeségre, hiszen nálunk terem az egyik legpirosabb fűszerpaprika az egész világon, amiből remek szárított-őrölt paprika készül. A végter..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 08. 19. 0 450
A chili paprikával kapcsolatban általában két dolog ugrik be azonnal az embereknek. A tapasztalati élményeken alapuló csípősség, és a kapszaicin tartam, mely számos jótékony hatással bír. Tehát a legtöbben tudják, hogy a chili paprika egészséges, fog..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 07. 08. 0 426
Gasztronómiai utazásaim során mindig találkoztam a csilivel. Hol őrleményként, hol szószként, sőt még egyéb fűszerekkel párosítva is. De nem olyan könnyű a megfelelő fűszerekkel történő párosítása a csilinek. Figyelni kell arra, hogy a csili csípős, ..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 06. 09. 0 465
Annyi íz találkozik ilyenkor nyáron… Az édestől kezdve a sósig, a savanyúig és nem utolsó sorban a csípős ízig. Hmm.. fejedelmi fogások készíthetők a csili paprikából! De most egy igazán különleges chilipaprikát szeretnék neked bemutatni, amiben anny..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 05. 06. 0 601
A nap egyre többet süt, a teraszon már bekészítve a grill sütő, talán az egyik grill parti is szervezés alatt. Gondosan beszerzett alapanyagok, különböző szószok, receptek is a terítékre kerülnek. A Barbecue nem csak egy macsós konyhai tevékenyég, am..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 04. 14. 0 256
„Töltsd pohárba, és csodát látsz!Színe mint a bikavér,S mégis a gyöngy, mely belőleFölragyog, mint hó, fehér.És a tőke, melyen termett,Nemde, oly zöld, mint a rét?Hol leled föl szebben együttSzép hazánk háromszínét?”Garay Jánosnak: Szegzárdi bordalEg..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 03. 09. 0 376
Beszéltünk már arról, hogy mennyi mindenre jó a csili, milyen egészségügyi hatása van. Volt szó arról is, hogy melyik ételhez passzol leginkább. De arról nem volt szó, hogy italokban is bátran használhatjuk a csili paprikát! A szavak szaporítása hely..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 02. 04. 0 523
Sokan szeretjük a csili paprika különböző fajtáit. Legyen szó őrleményről, szószról esetleg egy jó csípős receptről a bátrak kísérleteznek és feszegetik tűrőképességüket… Ne aggódj nem vagy egyedül, ha Te is szereted a csípős íz élményt! Sokszor bele..
Csak a Nőknek Magazin 2022. 01. 04. 0 765
Manapság már mindenki keresi az egészség és a hosszú élet titkát! Azt mindenki tudja, hogy az egészséges életmódnál sok-sok szabályt kell betartani… Sport, zöldség és gyümölcsfogyasztás, megfelelő alvás, vitaminok…De tudtad, hogy a csípős íznek -a pa..
Csak a Nőknek Magazin 2021. 12. 18. 0 550
A Karácsonyi készülődés már elkezdődött! A háziasszonyok már próbálgatják a recepteket, amit az Ünnepi asztalra tesznek. Ha igazán csípős receptre vágysz, akkor a próbáld ki a chili szószban pácolt csirkeszárnyakat!Különleges ízvilág és a csípős érzé..
Csak a Nőknek Magazin 2021. 09. 17. 0 269
Hét év Írországban és az életem egyik középpontja a csili lett… Dublinban sokféle konyhát megismertem és volt szerencsém a legcsípősebb csiliket is megkóstolni, majd hazatérve tapasztaltam, hogy Magyarországon a csili-piac igen szűkös… Gondoltam egye..
Csak a Nőknek Magazin 2021. 01. 27. 0 1698
Bizonyára Te is ismered az érzést: este, fáradtan haza érsz a munkából és arra gondolsz, hogy a családnak még vacsorát kell csinálni... Persze az se mindegy, hogy mit... Hosszú-hosszú percek következnek a konyhában... Alig várod, hogy elkészülj az..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 12. 15. 0 1442
Lassan beköszönt Karácsony és már sokan gondolkodnak azon, hogy mivel lepjék meg szeretteiket! A meglepetés és az ajándék kitalálása nem egyszerű feladat! De most segítek Neked egy kicsit! Ajándékozz csilit! Nem csak különleges ajándék, hanem has..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 08. 30. 0 2281
Évtizedek óta versengenek a csili termesztők azon, hogy ki tudja megalkotni a világ legerősebb paprikáját. Nem is olyan rég sikerült egy úriembernek megtermeszteni a legerősebbet, amely a legpokolibb ízt váltja ki az ízlelőbimbókban. Sokan szinte ..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 07. 15. 0 2120
Nyár, hőség, medence, vízpart, grill parti... a tökéletes nyár kellékei! De egy valami még hiányzik... A CSILI! Imádom a grill ételeket feldobni egy kis csilivel. legyen szó húsételről vagy zöldségekről. Ellenállhatatlan ízt produkálnak párban! ..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 06. 16. 0 1579
Csili paprika... neked mi jut róla eszedbe először, ha meghallod ezt a szót? Nyilván az, hogy csípős, erős és embert próbáló ízeket generál az ízlelőbimbóknak. Nekem azonban nem csak ezek a jellemzők jutnak az eszembe, hanem a finom zamatuk, a sok..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 03. 10. 0 2120
Az előző cikkemben már kifejtettem kicsit bővebben, hogy mi is az a kapszaicin. Nem csak az erőspaprikának ad ördögi ízt, hanem fantasztikus gyógyító, egészségre jótékony hatásai is vannak. Ironikus módon a kapszaicin fájdalomcsillapító hatású is ..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 02. 18. 0 1699
Amikor az ember a sokak által kedvelt csípős, azaz chili paprikákra gondol, akkor általában csípős szószok, izzasztó levesek, forró egzotikus ételek jutnak az eszébe. Tény, hogy a chiliket az egész világon használják különféle gasztronómiai célokra..
Csak a Nőknek Magazin 2020. 02. 03. 0 1656
Szerencsére sokan szeretik a csilit és szeretettel fogyasztják különböző módon. Teheted levesbe, egy jól elkészített magyaros pörköltbe vagy akár a szendvicsedbe is tehetsz néhány cseppet. A csili erősségét a kapszaicin határozza meg. Wilbur Scov..
Csak a Nőknek Magazin 2019. 12. 03. 0 1307
A csípős paprika gasztronómiai szempontból fontos szerepet tölt be egyes emberek életében. Van, aki szereti a csípős ízt, van, aki kevésbé és van, aki egyáltalán nem szereti az erős ízeket. Azonban fogyasztása egészségügyi szempontból igen hasznos ..